Nyt on taas se aika vuodesta kun Kela lähestyy kirjeellä, joka kehottaa lähettävään mitä ihmeellisempiä todistuksia takaisin omalle konttorilleen: "Pyydämme Teitä toimittamaan seuraavat selvitykset opinnoistanne:
-Läsnäolotodistus kuluvalta lukukaudelta / lukuvuodelta.
-Todistus edellisen lukuvuoden opintosuorituksista."
Keine Problem så här långt. Nuo todistukset saa kätevästi netistä tai sitten koululta jos reippailee sinne asti.
Ongelmat alkaa sitten tuon Opintotuensaajan selvitys opinnoista ulkomailla -blanketin täyttämisen kohdalla.

"Puolison ulkomailta saadut tulot /v _______. LIITE: Todistus tuloista". Mutta mitäs jos edellisten vuosien tulot ovat turhat siinä mielessä, että työttömänä niitä ei enää saada? Ja nykyiset tulot ovat epävarmat ja vaikeasti todistettavat? En muutenkaan ymmärrä miksi avopuolison tulot edes lasketaan mukaan. Ei kai se ole avopuolison homma maksaa minun asumistani??

"Tulot ja työskentely ulkomailla. [...] Työssäoloaika ulkomailla [...], Työaika viikossa [...], Työtulot [...]." Ja tämä tietenkin pitää todistaa: "LIITE: Todistus tuloista." Sijaisuuksia kun teen niin niitä yksittäisiä päivämääriä riittäis enemmän ja vähemmän, viikon työaika vaihtelee 0 ja 40 tunnin välillä, kuten myös palkkakin 0 ja useamman kruunun välillä, ihan riippuen montako tuntia olen päässyt tekemään. En minä niitä töitä niin paljoa tee, että ilman opintotukea pärjäisin, turha luulo! Melkein voisi sanoa päinvastoin: en minä sitä opintotukea niin paljoa saa, että ilman töitä pärjäisin, turha luulo!

Ahdistaa tällaiset muodollisuudet!